Skip to Content

FAKTA OM ISLAND – Din Islandsreise

 REISE_TIL_ISLAND_GRUPPEREISE

 

Fakta om Island

Islendingene er mennesker med stor gjestfrihet. Når du reiser til Island vil de ta varmt imot deg og gjøre det de kan for at du skal trives på Island.

 

ISLAND AREAL

Island er en øy på 103.000 km2. Det indre høylandet er ubeboelig og det meste av bebyggelsen ligger derfor langs kysten.

 

INNBYGGERE PÅ ISLAND

Island har ca. 310.000 innbyggere og er et av Europas mest spredt befolkede land.

 

REYKAJVIK

Reykjavik, hovedstaden på Island med ca 120.000 innbyggere er en av verdens minste hovedstad.

 

FLYPLASS

Keflavik er Islands internasjonale flyplass som ligger ca fem mil fra hovedstaden Reykjavik. www.keflavikairport.com Det går flybuss mellom Reykjavik og Keflavik. Turen gar ca 45 minutter. www.flybus.is

 

DET ISLANDSKE SPRÅKET

På Island snakker de islandsk og dette språket er helt spesielt fordi det ikke har så mange låneord fra andre språk. De fleste islendinger ønsker å holde språket sitt rent og "originalt". Islandsk er ganske likt det språket som ble snakket i hele Norden i vikingtiden, det som nordmenn kaller "gammelnorsk". Når de trenger nye ord til nye oppfinnelser (sånn som data, telefon, elektrisitet og alt mulig annet som ikke fantes i vikingtiden) lager de ord for dette. Islendingene er meget flinke til å finne på nye ord. Islandsk har ikke større dialektforskjeller, men enkelte regionale småvariasjoner i uttale finnes.

 

VÆRET PÅ ISLAND

Takket være Golfstrømmen har Island et kjølig, temperert kystklima. Sommeren er forholdsvis mild. Været varierer og turister må være forberedt på all slags vær. Hvis du skal reise til Island bør du ta med ulltøy, genser eller strikkejakke, regntøy, vindtett yttertøy og solide sko.

 

ISBREER PÅ ISLAND

På Island er over 11% av landet er dekket med isbreer. Vatnajökull er Islands største isbre og er også Europas største med et areal over 8000 km2.

 

VULKANER PÅ ISLAND

Island ligger midt på den Atlanterhavsryggen som betyr at det er stor vulkansk og geotermisk aktivitet i landet. 30 av landets omkring 200 vulkaner har hatt utbrudd de siste to hundre årene.

 

VARMT VANN

Den vulkanske aktiviteten på Island gjør at islendingen har tilgang til billig oppvarming med naturoppvarmet vann fra øyas vulkanske undergrunn.

 

ELEKTRISITET

Et stort antall elver med fossefall utnyttes for å fremstille bilig elektrisitet.

 

BADING OG SVØMMING

Svømming er en svært populær aktivitet på Island. Bassengene holder en temperatur på ca 30 grader hele året. De fleste byer og tettsteder har utendørs eller innendørs svømmebasseng med vann fra varme kilder.

 

LIVSKVALITET PÅ ISLAND

Gjennomsnittsalderen på Island er en av de høyeste i verden. Kvinner: 81,3 år, menn: 76,4.

 

ØKONOMI PÅ ISLAND

Eksport av fisk utgjør ca halvdelen av landets eksport innkomster. Turisme er landets nest største eksportinnkomst.

 

ISLANDS HISTORIE

I 874 ankom en norsk viking; Ingólfur Arnarsson til Island og bosatte seg i Reykjavik. Han ansees å være den første permanent boende på Island. 930 ble et av verdens første parlamenter stiftet på Thingvellir.

I 1262 mistet Island sin selvstendighet da Island kom under den norske kronen. I 1397 havner Norge med Island under Danmark. Under den andre verdenskrig i 1944 erklærte Island den nåværende republikken grunnlagt. Landet ledes av Alltinget som er Islands parlament, og de 63 medlemmene velges hvert fjerde år. Presidentvalg finner sted hvert fjerde år. Nåværende president er Ólafur Ragnar Grímsson.

 

FAKTA

Høyeste fjell: Hvannadalshnjúkur 2.119 m.
Største isbre: Vatnajökull 8.300 km2
Største innsjø: Thórisvatn 83 km2
Lengste elv: Thjorsa 237 km
Høyeste foss: Glymur i Botnsá 190 m.
Største øy: Heimaey, Vestmannaeyjar 13,4 km2

 

OFFENTLIGE HØYTIDSDAGER 2011

Forretninger, banker og de fleste butikker har stengt følgende høytidsdager:

01.01. Nyttårsdag
21.04. Skjærtorsdag
22.04. Langfredag
24.04. Påskedag
25.04. Andre påskedag
24.04. Første sommerdag
01.05. Arbeidernes fridag
02.06. Kristi himmelfartsdag
12.06. Pinsedag
13.06. Andre pinsedag
17.06. Islands nasjonaldag
08.08. Handelens fridag
24.12. Juleaften
25.12. Første juledag
26.12. Andre juledag
31.12. Nyttårsaften