Skip to Content

LEIEBIL PÅ ISLAND – Å kjøre bil på Island

 REISER_ISLAND_PAKKEREISER

 

Å kjøre bil på Island

Mange turister som reiser til Island velger å kjøre med leiebil rundt landet. Det er en enkel og fin måte å bli kjent med Island på. I eget tempo kan dere nyte den fantastiske naturen landet har å by på. Det gir en frihet å kunne stoppe når det passer dere, og oppleve det dere synes er interessant.

Selv om store deler av Island er ubebodd av naturlige årsaker finnes det et velutbygd veinett.

Å kjøre bil på Island er normalt sett ikke noe problem for sjåfører som er vante til norske forhold. Kjørereglene er i hovedtrekk de samme og standarden på veiene er stort sett bra.

På asfalterte veier som utgjør ca 70% av veinettet, er fartsgrensen 90 km/t, på grusveier 80 km/t og i tettbygde områder 30-50 km/t.

Kjør ikke utenfor veier eller stier. Motorkjøretøyer kan etterlate spor som blir værende i generasjoner. Kjøring utenfor veier er strengt forbudt og straffes med store bøter.

 

PLANLEGGING AV ISLANDSREISEN

Det er viktig ad dere planlegger hvilken veier dere ønsker å kjøre på Islandsturen. Velg en bilgruppe som kan kjøre de veiene. Riksvei 1 går rundt hele Island og er for det meste asfaltert. Denne ringveien er litt over 1300 km lang og kan kjøres med alle bilgrupper. I tillegg til Riksvei 1 finnes det en del mindre grusbelagte veier og fjellveier som krever firehjulstrekkere. Kontroller hvilken veier du kan kjøre med den leiebilen du har leid.

 

HØYFJELLET

Hvis dere planlegger en tur over høylandet, er firehjulstrekkere obligatorisk for at forsikringen skal gjelde. Fleste veiene på høylandet er stengt frem til midten av juni, eller senere avhengig av værforhold. De stenges igjen senest i midten av september.

Det finnes flere høyfjellsruter for eksempel Sprengisandur, Askja Fjallabaksleið m.m. Kjøringen på disse strekningene kan til tider være svært krevende. Det er ofte dårlige grusveier, og en del store elver som skal krysses. Kaldidalur, Kjölur, og Landmannalaugar er høylandsveier som er mindre krevende men krever også firehjulstrekkere.

Vis varsomhet på høyfjellet og ta aldri noen sjanser. Forbered dere godt og skaff dere informasjon om veiforholdene, og et detaljert veikart. Flere kjøretøy i lag er bra.

 

MER INFORMASJON OM KJØRE- OG VEIFORHOLDENE PÅ ISLAND

www.vegagerdin.is/english/

www.umferdarstofa.is/page/english